JAZVY PO AKNÉ

 Ahojte všetci a krásny večer prajem! V dnešnom článku sa budeme venovať nie veľmi príjemnej téme, a to práve téme o akné. S problematickou ...

 Ahojte všetci a krásny večer prajem!

V dnešnom článku sa budeme venovať nie veľmi príjemnej téme, a to práve téme o akné. S problematickou pleťou mala skúsenosť asi väčšina z nás najmä v období puberty u niektorých to však prešlo až k rozsiahlemu akné, ktoré povedzme si na rovinu, život veľmi neuľahčuje. 
Ale čo to to akné vôbec je? 

Akné je bežné kožné ochorenie, ktoré postihuje mnoho ľudí najmä v období puberty. Je to zápalové ochorenie mazových žliaz, ktoré sa nachádzajú v pokožke. Akné sa najčastejšie vyskytuje na tvári, ale môže sa objaviť aj na ďalších častiach tela ako sú krk, chrbát, ramená či hrudník. 

Hlavným faktorom pri vzniku akné je nadmerná produkcia mazu v mazových žľazách pokožky. Tento prebytok mazu môže upchať póry a vytvoriť komedóny, keď sa komedóny stávajú zápalovými, vytvárajú sa pupienky, ktoré môžu byť červené, bolestivé a obsahovať hnis. 

Existuje hneď niekoľko faktorov, ktoré prispievajú k vzniku akné. Medzi ne patria hormonálne zmeny, genetika, nadmerná produkcia mazu, upchaté póry, baktérie, zápalové procesy a niektoré vonkajšie faktory. Liečba akné môže zahŕňať rôzne metódy vrátane použitia topických liekov obsahujúcich benzoylperoxid alebo retinoidy, antibiotiká, perorálnu antikoncepciu pre ženy a v niektorých prípadoch aj systémovú liečbu. Dôležité je tiež dodržiavať správnu hygienu. Ak máte problémy s akné, odporúča sa konzultovať ich s dermatológom. 



Jazvy po akné sú dôsledkom závažnejších prípadov akné, kedy dochádza k poškodeniu hlbších vrstiev pokožky. Tieto jazvy môžu mať rôzne formy, ako sú depresie v pokožke, nerovnomerné textúry, či farebné zmeny.

Existujú rôzne typy jaziev po akné:

  1. Depresívne jazvy: Tieto jazvy majú vzhľad dier alebo depresií v pokožke.

  2. Výdutiny: Tieto jazvy sa objavujú ako väčšie, zvýšené útvary v pokožke. Môžu byť známe aj ako "keloidné" jazvy a sú spôsobené nadmernou tvorbou kolagénu pri hojení.

  3. Hyperpigmentácia: Pri tejto forme jaziev dochádza k nadmernému stmavnutiu pokožky na miestach, kde boli pupienky.

  4. Hypopigmentácia: Tento typ jaziev je opakom hyperpigmentácie. Môže sa prejaviť ako svetlé škvrny alebo oblasti, kde je pigmentácia pokožky znížená.

Liečba jaziev po akné závisí od ich typu, veľkosti a závažnosti. Niektoré možnosti liečby zahŕňajú:

  • Dermatologické procedúry: Medzi ne patria mikrodermabrázia, chemický peeling, laserová resurfacing, dermabrázia a mikroničenie. Tieto postupy majú za cieľ vyhladiť povrch pokožky a zlepšiť jej textúru.

  • Injekčné metódy: Niekedy sa používajú injekcie s fyziologickým roztokom, kolagénom alebo fyziologickým roztokom s kyselinou hyalurónovou, aby sa vyplnili depresie v pokožke.

  • Kozmetika: Používanie vhodných kozmetických výrobkov, ktoré obsahujú zložky, ako sú retinoidy, vitamín C, kyselina hyalurónová a alfa-hydroxykyseliny, môže pomôcť pri zlepšovaní textúry a farby jaziev.

  • Domáce ošetrenie: Denná starostlivosť o pokožku zahŕňajúca jemné čistenie.

You Might Also Like

0 komentárov

All rights reserved. Používa službu Blogger.

Social Network